Steden en dorpen

Steden en Dorpen

De Limousin is bekend om zijn alom aanwezige natuur,
maar ook om zijn schat aan authentieke en goed bewaard gebleven dorpen en steden.
Hoewel vrijwel alle plaatsen in de Limousin hun charme hebben, zijn er een aantal dorpen en steden met een speciaal karakter die er uit springen.

De Limousin, de weelde van een rijk verleden.

 

De mooiste dorpen van Frankrijk

Waar je ook bent in de Limousin, overal vindt u mooie dorpen die veelal schitterend bewaard zijn gebleven. Dat maakt rondreizen in de Limousin zo bijzonder.Een aantal dorpen springt extra in het oog doordat de tijd hier volledig stil lijkt te hebben gestaan. Deze hebben het ere-predikaat 'de Mooiste dorpen van Frankrijk'.
In de Limousin zijn zes van juweeltjes te vinden‘Les Plus Beaux Villages de la France’ hebben de titel 'de Mooiste Dorpen van Frankrijk' gekregen vanwege hun bijzondere bebouwing en omdat zij door de eeuwen heen nauwelijks veranderd zijn. U proeft hier het verleden op elke straathoek.
De toenmalige burgemeester van Collonges-la-Rouge heeft in 1982 de vereniging opgericht die deze dorpen beschermt en restaureert. Zijn dorp kreeg de klassering als eerste! Inmiddels zijn er 151 ‘mooiste dorpen van Frankrijk'. Zes daarvan liggen in de Limousin.

Maak kennis met hun geschiedenis, hun inwoners, hun cultuur en hun omgeving.

Collonges-la-Rouge

Collonges-la-Rouge, in de Corrèze, vormde ooit het centrum van het graafschap van Turenne.
Edelen en rijken lieten hier hun huizen bouwen van de bijzondere rode zandsteen die ter plaatse werd gewonnen. De daken werden gedekt met lokale zwartblauwe leisteen. Na de Franse revolutie was het dorp tot een slaperig bestaan veroordeeld.
Totdat kunstenaars het dorp in de jaren '60 herontdekten en met de hulp van de burgemeester tot restauratie overgingen.
Loop rond door de wirwar van straatjes en stegen en geniet van de sfeer van vroeger eeuwen van de moeder aller mooiste dorpen.

Curemonte

Curemonte, in de Corrèze, strekt zich uit op een bergkam, hoog boven de valleien van de riviertjes Sourdoire en Maumont.
De tijd lijkt hier al minstens honderd jaar stil te staan. Liefhebbers van geschiedenis én romantici komen zeker aan hun trekken in dit dorp met zijn smalle straatjes, de kerk uit de 17e eeuw, de markthal, de twee kastelen, het landhuis van Johannie en de huizen die versierd zijn met torentjes en wapenschilden.
Proef de sfeer van een ver verleden.

Mortemart

Mortemart in de Haute-Vienne is een voormalige handelsplaats met een rijk verleden.
De harmonie van de historische gebouwen geven het dorp een imposante en toch vredige uitstraling. Het gemoedelijke plaatsje dankt zijn naam aan de familie met dezelfde naam die in 995 op deze plek een kasteel bouwde.
Een bezoek aan Mortemart is niet compleet zonder een bezoek aan het hertogelijk kasteel en het Karmelietenklooster.

Saint-Robert

Saint-Robert, in de Corrèze, lijkt wel een decor voor een film.
Sterker nog, de middeleeuwse straatjes en steegjes, de romaanse kerk en de fontein die wonderlijke krachten zou bezitten zijn al meer dan eens het decor geweest voor een film!
Ondergaat u zelf deze sfeer tijdens een wandeling door de smalle en op- en aflopende steegjes.
Een bezoek in de maanden juli en augustus is extra bijzonder tijdens het ‘Festival Mille et une notes’, een klassiek muziekfestival met de sprekende naam ‘de duizend en één noten’.

Ségur-le-Château

Ségur-le-Château, in de Corrèze, ligt goed beschermd op een schiereiland in de lus van de rivier de Auvézère.
Op deze strategische plek stond ooit het machtige kasteel van de burggraven van Limoges. Van het kasteel staan de ruines nog fier overeind, het dorp ligt nog altijd aan zijn voeten en heeft niets van zijn karakter verloren.
Het is hier aangenaam wandelen langs de ruines van het kasteel, door het dorp en langs de oevers van de Auvézère.
U zult genieten van de architectuur, het ruisen van de rivier en de rust van de natuur.

Turenne

In Turenne, in de Corrèze, is de geschiedenis nog volop aanwezig.
Omhoogklimmend door de middeleeuwse straatjes, is het genieten van de gevels van voorname woonhuizen uit de 15de tot 18de eeuw. Deze zijn versierd met uitkijktorentjes of torentjes die gewoonweg gebouwd zijn omdat dit mooi en voornaam staat.
Bovenin het dorp staan nog de resten van het machtige kasteel van Turenne met de imposante tour de César en de toren waarin de schatkamer zich bevond. In de binnenplaats van het kasteel is een fraaie tuin ingericht.

Steden die u niet mag missen

Mairie de Limoges
Naast Limoges en Brive-la-Gaillarde kent de Limousin geen grote steden.Maar kleinere steden zijn juist vaak een prettige bestemming voor een ochtend of een middag. En omdat de natuur ook in de steden van de Limousin nooit ver weg is, kunt u cultuur en natuur prima combineren.Vergeet niet om u heen te kijken als u op weg gaat. De reis maakt deel uit het uitje. Zeker als je door het fraaie landschap rijdt van de Limousin.Elke streek in de Limousin heeft zijn eigen karakter. Dat karakter wordt bepaald door de natuurlijke elementen als heuvels of juist vlakten, bossen of velden… De identiteit van elke streek zie je terug in de bouw van de huizen. Zo ook in de steden die gebouwd zijn met de middelen die voor handen zijn: hout of steen, kalksteen of graniet. Dat maakt elk dorp en elke stad uniek.Uniek in de Limousin is ook dat elke stad genesteld is in zijn eigen groene omgeving. Zelfs in de grotere steden is de natuur altijd dichtbij. De lucht is er zuiver en wordt gedragen door zingende vogels. Niets, of bijna niets, verstoort hier de kwaliteit van het leven.

 

Limoges

De stad van kunst en vuur.

Limoges is een stad van kunst en geschiedenis, het is de regionale hoofdstad en is wereldwijd  bekend om zijn porselein.
Maar de stad heeft nog veel meer te bieden. Zij heeft lange tijd een slaperig bestaan geleid maar sinds een jaar of twintig heerst er een nieuw elan en ondergaat de stad diepgaande veranderingen.
In de eerste plaats wordt het verkeer omgeleid en is de stad toegankelijker geworden.
De parken en tuinen zijn opgefrist en behoren meer dan ooit tot de mooiste van Frankrijk.
De oude stadswijken zijn aangepakt en de belangrijke monumenten worden uitgelicht: Het treinstation ‘les Bénédictins’ (het mooiste station van Frankrijk!), het stadhuis, het museum Adrien-Dubouché, het museum van de Beeldende Kunsten, de kathedraal… Ze zijn de moeite van een bezoek meer dan waard.

Historische straten liggen te wachten op uw bezoek, zoals de rue de la Boucherie in de slagerswijk, de rue du Temple en de rue de Rajat.
Het stadshart, met exclusieve winkels tussen de oude hallen en de het plein ‘Place Denis-Dussoubs’, rekent er op u een aantal uren zoet te houden.
Het is ook heerlijk flaneren langs de oevers van de Vienne in de wijk Abbessaille of de haven van Naveix. Buurten waar u het oude Limoges beleeft.
Modern Limoges beleeft u bij het Zénith, een modern theater en activiteitencomplex.
Ester Technopôle is de trots van Limoges en de hele Limousin. Hier zijn vooruitstrevende bedrijven gevestigd, die gespecialiseerd zijn in de modernste technologieën. Het complex is bekend in heel Frankrijk.

De regionale hoofdstad neemt sowieso zijn rol als motor van de economie zeer serieus.
Porselein, email, schoenen, elektrische onderdelen… historische bedrijvigheid die nog altijd een belangrijke plaats inneemt.
Daarnaast kan Limoges bogen op een universiteit, een academisch ziekenhuis en een netwerk van kleine en middelgrote bedrijven.
Dit alles maakt Limoges een aantrekkelijke stad die haar plaats heeft gevonden in de 21ste eeuw en zich richt op de toekomst.

 

Saint-Junien

Stad van leer en handschoenen

Saint-Junien is al eeuwen lang bekend om haar lederen producten van uitstekende kwaliteit.
Dat is niet verwonderlijk als je bedenkt dat de stad midden in een belangrijk veeteeltgebied ligt. Het basismateriaal, de huiden van koeien en schapen, was dus altijd ruim voor handen.
Een andere voorwaarde om leer te kunnen looien is de ruime aanwezigheid van helder water. Met de ligging van de stad aan de Vienne werd ook aan deze voorwaarde voldaan.
Saint-Junien zet de traditie van leerlooien en de productie van leren  kwaliteitsproducten nog altijd voort. Bekende luxe leermerken zijn nog altijd aanwezig zoals Agnelle, Georges Morand en de la Ganterie de Saint-Junien, een handschoenenfabrikant die onder andere voor Hermès werkt.
Zij zijn de vaandeldragers van deze voorouderlijke bedrijvigheid. Hun werkplaatsen zijn open voor publiek. Aansluitend kunt u een bezoek brengen aan hun winkels.
Een wandeling door de oude stad is zeker de moeite waard. Bijzonder is de kapittelkerk die kenmerkend is voor de romaanse stijl in de Limousin. Wandelen kunt u langs de oevers van de Vienne en de Glane. Bijvoorbeeld in het natuurpark Camille Corot, een schilder van internationale faam die hier zijn natuurschilderijen maakte.
Saint-Junien heeft een zwemparadijs waar kinderen zich zeer zeker zullen amuseren!

 

Tulle

Een sportieve stad

Tulle is de hoofdstad van de Corrèze en vormt het administratieve centrum van dit departement. Het is vanouds een arbeidersstad en de mentaliteit is er nog altijd één van nuchterheid en solidariteit. Historische bekendheid heeft de stad vanwege haar Poinct de Tulle, traditioneel kantwerk. Het Nederlandse woord 'tule' voor kantwerk komt hier vandaan.
Beroemd maar inmiddels verdwenen, was de wapenindustrie. Een museum herinnert nog aan deze tijd. Beroemd is Tulle ook om zijn accordeons, de stad herbergt de laatste accordeonfabrikant van Frankrijk, Maugein. De hoofdstad van de accordeon viert al meer dan 20 jaar in september haar ‘paarlemoeren nachten’, les Nuits de nacre: een must voor liefhebbers van accordeonmuziek.

Tulle heeft een bijzonder centrum, in het diepe dal van de rivier de Corrèze. Slenterend door de kleine straatjes zie je overal trappen die omhoog klimmen met huizen die er al honderden jaren staan. Het centrum is enkele jaren geleden kleurig opgeknapt en heeft zijn oude allure hervonden.
Naast de kathedraal ligt een eeuwenoud klooster dat het Museum André Mazeyrie herbergt. Hier worden edelsteencollecties tentoongesteld, religieuze kunstwerken, Poinct de Tulle, regionale kunsten, nijverheid en geschiedenis, evenals grafbeelden van de pausen uit de Limousin.
Tulle is ook een sportieve stad. In 2008 gaf de sportkrant l’Equipe de stad zelfs de eretitel ‘meest sportieve stad van Frankrijk’. De stad beschikt over een boulodrome voor jeu-de-boule-wedstrijden, een zwemparadijs, een skateboardterrein, diverse stadions (rugby is hier heel populair!), en er zijn volop mogelijkheden voor kanoën, wandelen, fietsen, paardrijden… Alles is aanwezig voor een sportieve vakantie.

 

Brive-la-Gaillarde

Vrolijke winkelstad

Brive-la-Gaillarde is een gezellige stad en zal zeker gewaardeerd worden door mensen die van winkelen houden. Het gezellige centrum  heeft tal van winkelstraatjes met bijzondere winkels. En winkelen gaat hier samen met cultuur want het oude centrum van Brive is monumentaal. De stad is helemaal gebouwd van het lokale gele zandsteen. De stad is een beetje chic en is daar trots op.
Brive staat ook bekend als stad van lekkerbekken. Bekend is de zaterdagmarkt waar streekproducten worden aangeboden uit de verre omtrek. Groenten en fruit, paddenstoelen, gevogelte waaronder de in Frankrijk zo geliefde foie gras, gebak, wild… U zult uw ogen uitkijken en genieten van de heerlijke geuren.
Brive is een warme stad met de hoogste temperaturen van de Limousin. Zomers wordt daarom het festival Brive-Plage gehouden: aan de oevers van de Corrèze kunt u naar het strand en er zijn diverse optredens.
Wie Brive zegt, zegt rugby. U kunt op zaterdag een wedstrijd bezoeken van de club die in 1997 de Europacup won en nog altijd hoog scoort op de nationale lijsten.
La Gaillarde betekent de stoere of de sterke, dat gaat dus goed op voor de rugbyploeg. La Gaillarde betekent ook de vrolijke. En dat is precies wat Brive-la-Gaillarde is voor haar bezoekers.

 

Guéret

Groen en gemoedelijk

Guéret is de hoofdstad van het departement de Creuse, maar heeft de gemoedelijkheid van een groot dorp, waar de natuur voelbaar blijft.
De stad ligt aan de rand van de Chabrières, een uitgestrekt bosgebied aan de voet van het heuvelgebied de Monts de Guéret.
La place de Bonnyaud is het gezellige centrum van de stad, met een drukte van belang op donderdag en zaterdag als het markt is. In het centrum staan een aantal panden die gebouwd zijn volgens de pure bouwtradities van de Marche, het oude graafschap waarvan Guéret de hoofdstad was. In de Jardin Ferdinand-Villard kunt u een aantal bijzondere bomen bewonderen, zoals sequoia’s van meer dan honderd jaar oud en Ceders uit het Atlasgebergte.

Guéret herbergt het  kunst- en archeologisch museum  ‘ la Sénatorerie’ met antieke tapijten, goudsmeedwerk, email, schilderkunst en archeologische tentoonstellingen. Van grote kwaliteit!
Voor rust en ontspanning kunt u één van de vele uitstekende cafés en restaurants aandoen. Waarom niet tijdens zo’n typisch muzikaal borreluurtje met hapjes van rundvlees, de zogenaamde apéro-boeuf musical.

In de omgeving van Guéret kunt u naar het meer van Courtille. Het is hier heerlijk zwemmen, of zeilen, er zijn speeltoestellen, een midgetgolf,een  skatebaan, wandelpaden en er kan gevist worden.
Andere uitstapjes in de buurt zijn het wolvenpark Les Loups de Chabrières en het grootste natuurlijke doolhof ter wereld, het Labyrinthe Géant. Sportievelingen komen aan hun trekken in de Monts de Guéret: in dit natuurgebied zijn 546 kilometer paden uitgezet voor wandelen en fietsen op alle niveaus.

 

Aubusson en Felletin

Tapijtsteden

Aubusson en Felletin, twee steden die nauw verweven zijn.
Bijna letterlijk want het is de tapijtweefkunst die een draad spant tussen deze twee steden.
Aubusson is in Frankrijk, en bij kenners over de gehele wereld, beroemd om haar tapijtweefkunst. Tapijten uit Aubusson hingen in alle kastelen en hofhoudingen van Europa in de middeleeuwen. De kunst van het tapijten weven is echter ontstaan in het nabijgelegen Felletin. Daar komt ook het grootste wandtapijt dat ooit is geweven vandaan: een kunstwerk van 22 bij 12 meter dat in de kathedraal van Conventry in Engeland hangt.
Aubusson heeft zich tot de hoofdstad van de wandtapijten ontwikkeld door een combinatie van een hoge kwaliteit en een grote artistieke waarde.
Het weven gaat nog altijd door en vormt nog steeds een economische factor van belang. Het tapijtmuseum trekt jaarlijks duizenden bezoekers.

Los van deze historische activiteiten zijn Felletin en Aubusson gewoon twee aangename steden voor een bezoek. Beiden zijn gebouwd aan de rivier met monumentale herenhuizen, oude winkeltjes, kerken en pleinen… Ze zijn typisch voor de architectuur van de Creuse.
Wist u overigens dat de grote boulevards van Paris zijn gebouwd door steenhouwers en metselaars uit de Creuse? In Felletin worden jongeren nog steeds opgeleid voor de bouw, op de gigantische vakschool waarvan de grote gebouwen net buiten het centrum liggen.

In de zomer zijn er veel activiteiten in en rondom Felletin en Aubusson: Dans- en Muziekfestival ‘les voix du monde’, de broodfeesten van Néoux en rondleidingen in de diamantslijperij ‘La Felletinoise’, in spinnerij Tellade en in tapijtweverij Pinton.

 

Monumenten en bijzondere gebouwen

Château de Nexon
Elk dorp en elke stad in de Limousin heeft zijn eigen monumenten,(eigen)aardigheden en sfeer.Moderne architectuur en musea trekken hierbij ook de aandacht .Een keuze uit een aantal monumenten en andere bijzondere gebouwen.De Limousin: de weelde van een monumentale omgeving.

 

Kastelen

Château de Pompadour

In de Limousin liggen veel kastelen.
En ruines van kastelen.

Waarom eigenlijk?

Een centrale ligging.
En hebzucht!

Het antwoord is heel eenvoudig: door de hebzucht van de heren van Aquitaine in het zuiden en de Franse koningen in het noorden.
De Limousin lag in de middeleeuwen precies tussen twee grote mogendheden. De Franse koningen in het noorden, en Aquitaine in het zuiden.
Beiden wilden uitbreiden, dus in de Limousin moe st men zich dus wel verdedigen. Tegen aanvallen uit het noorden én uit het zuiden.

De meeste kastelen zijn gebouwd in de 11de eeuw.
Een deel van de kastelen heeft de tand des tijds niet weerstaan en zijn vervallen of verdwenen.
Andere zijn in de loop van de tijd veranderd om nieuwe aanvalstechnieken te kunnen opvangen.
Of gewoonweg verbouwd en verfraaid omdat de eigenaren met hun tijd mee wilden gaan.

De route van Richard Leeuwenhart

Richard Leeuwenhart, of Richard Coeur de Lion, zoals hij in het Frans heet, heeft een deel van zijn tijd in de Limousin doorgebracht.
Hij is er zelfs overleden nadat hij dodelijk gewond was geraakt in Chalûs.
Ten zuidwesten van Limoges is een interessante route van 180 kilometer uitgezet, La Route Coeur de Lion.

Prachtige wegen leiden langs 19 kastelen of andere bijzondere bouwwerken uit de tijd van de roemruchte koning. Deze zijn allemaal geheel of gedeeltelijk open voor publiek.
Kastelen vindt u in Nexon, Jumilhac, Montbrun, Brie, Coussac-Bonneval, Lastours, Châlus, Châlucet, Rochechouard, Les Cars, Pompadour, Saint Yrieix la Perche en Ségur-le-Château.
De reis voert verder langs de abdijkerk van Solignac, de kathedraal van Limoges en de kerken van Saint-Eutrope en Chalard.

Het kasteel van Chalus Chabrol

Chalus is een historische plaats in de geschiedenis van Europa. Hier, bij kasteel Chalus Chabrol, is Richard Leeuwenhart, Richard Lionheart, Richard, Coeur de Lion, dodelijk getroffen door de pijl van een kruisboog.
Richard Leeuwenhart was de legendarische koning van Engeland, geboren in Frankrijk, die nooit heeft geleerd om Engels te spreken. Hij was heerser over Engeland en grote delen van Frankrijk en winnaar van vele conflicten. Hij was in zijn tijd al een echte held en is dat altijd gebleven.
Naast koning was hij ook een dichter en schrijver in het Occitaans, een oud-Franse taal, zijn moedertaal. Hij was een weldoener van kunstenaars.
Hieraan kwam dus een einde op 6 april 1199 toen hij getroffen werd door een pijl. Hij is begraven in de kapel van het kasteel.

Het kasteel Chalus Chabrol torent nog altijd hoog boven de vallei van de Tardoire uit. Het kasteel is hét symbool van de strijd van de de heren van Limoges tegen de overheersing van de koningen van Engeland.

Open van 1 juli tot 31 augustus, alle dagen behalve maandag van 10.30 uur tot 12 uur en van 14.30 uur tot 18 uur. Van 1 april tot 30 mei na reservering open voor groepen.
Toegang: 3€
Visite met gids (dinsdag, donderdag en zaterdag om 15 uur): 5€
Gratis onder de 12 jaar.

Het kasteel van Sédières

Vlakbij Clergoux, een klein dorpje in de bossen van de Corrèze, rijst het elegante renaissancekasteel Sédières op uit het landgoed dat bestaat uit 130 hectare bossen en meren.
Op deze uitzonderlijke plek vindt iedere zomer het Festival de Sédières plaats. Opera, theater, beeldende kunst, sportieve activiteiten... met gerenommeerde artiesten!

Het kasteel is te bezichtigen. U vindt hier onder andere een indrukwekkende hal met een monumentale trap en officiële ontvangstzalen met imposante schoorstenen met beeldhouwwerken.

 

Bijzondere architectuur

De Limousin staat vol monumenten.
Maar ook hier staat de tijd niet stil.
Enkele voorbeelden van bijzondere, moderne architectuur.

De moderne architectuur zich goed geintegreerd in het landschap van de Limousin. Jean Nouvel heeft met zijn materiaalgebruik aansluiting gezocht met de groene omgeving van de Pôle Lanaud. Rossi en Fabre hebben gespeeld met de aanwezig van water bij de bouw van hun vuurtoren. In het centrum van Limoges heeft Pierre Riboulet op subtiele wijze het oude stadsziekenhuis laten samen vloeien met een gebouw dat bestaat uit glas en staal.

Le Pôle de Lanaud

Het promotiecentrum van het Limousin rundvee

Het agrarische en technische complex van Lanaud heeft een zeer originele architectuur. Het is ontworpen door de beroemde architect Jean Nouvel die hier voor het eerst een ontwerp heeft getekend voor een landelijke omgeving. De warme uitstraling van het lokale Douglashout gaat harmonieus samen met de voor deze streek grote raampartijen. In de ramen wordt de prachtige groene omgeving van het gebouw weerspiegelt waardoor het gebouw één lijkt te worden met haar omgeving.
Het gebouw heeft meerdere prijzen binnen gesleept, zoals de titel ‘Bâtiment remarquable du 20ème  siècle’, opmerkelijk gebouw uit de 20ste eeuw. Vanwege zijn functie is het ook benoemd tot ‘Site Remarquables du Goût’, opmerkelijke smaakplaats. Er wordt hier namelijk gewerkt aan een produkt dat zeer belangrijk is voor de Franse smaakbeleving: het Limousin rundvlees. De Pôle is het hoofdkwartier van de Limousin runderen, hier wordt de uitzonderlijke kwaliteit van dit vlees nauwgezet in de gaten gehouden.

Ieder jaar vinden op de Pôle de Lanaud concerten en congressen plaats: ‘la Ronde des Chefs’ voor koks in juli, het muziekfestival 1001 noten in augustus, de nationale monumentendag in september.

Het international centrum voor kunst en landschap van Île de Vassivière

De postmoderne architectuur van het kunstcentrum 'L’île de Vassivière' staat in het teken van water.
De monumentale vuurtoren die uitkijkt over het eiland en het meer doet denken aan de zee, de houten structuur van de kunstgallerij symboliseert een schip.
Het kunstcentrum rijst als het ware op uit het Lac de Vassivière en integreert volledig met het omliggende landschap.
Architect Aldo Rossi, die voor dit gebouw heeft samengewerkt met Xavier Fabre, heeft dan ook lokale bouwmaterialen gebruikt voor deze realisatie, zijn eerste in Frankrijk.

Het centrum is gewijd is aan moderne kunst, aan het creëren van kunst, aan experimenteren, produceren, onderzoeken, uitwisselen en opleiden. Jaarlijks worden er kunstenaars uitgenodigd om hier tijdelijk te verblijven en zich te laten inspireren door de omgeving.

Musea voor groot en klein

In de musea van de Limousin is van alles te ontdekken.
Porselein,
tapijten,

...en een skelet!

De Limousin is een regio die inspireert.
Door zijn landschappen en historische locaties, maar ook door een aantal uitzonderlijke plekken die speciaal voor de kunst zijn ingericht.
Musea met een ultramoderne architectuur, kastelen en abdijen die zijn ingericht als museum.
Concertzalen in monumentale gebouwen of juist in de intimiteit van de diverse culturele centra die bruisen van de energie.

Het Museum van de Beeldende Kunst van Limoges

Tussen 2006 en 2010 heeft Limoges haar gemeentelijk Museum volledig gerenoveerd en heringericht.
Het resultaat is een modern en duidelijk museum in een schitterend gebouw in de tuinen van het Bisschoppelijk Paleis.
Een belangrijk onderdeel van de collectie is de unieke verzameling brandschilderwerk (email) uit de Limousin met werken uit de 12de eeuw tot het heden. Deze verzameling geeft de geschiedenis weer van deze kunst die zo typisch is voor Limoges.
Niet minder imposant is de schilderijencollectie met doeken van de Italiaanse renaissance tot stukken uit de twinstigste eeuw, zoals Renoir en Valadon.
Verder is er een collectie Egyptische kunst en wordt de geschiedenis van Limoges weergegeven vanaf de Romeinse tijd tot het begin van de twintigste eeuw.

Het nationale porseleinmuseum Adrien Dubouché in Limoges

Wie Limoges zegt, zegt porselein. En wie porselein uit Limoges zegt, zegt Nationaal Museum Adrien Dubouché.
Dit museum bezit de grootste openbare collectie porselein uit Limoges met 15.000 werken waaronder echte topstukken.
De porseleingeschiedenis van Limoges begint in de 18de eeuw. Porselein was in opkomst in de Europse hoven en overal werd kaolin gezocht, de fijne klei die zorgt dat porselein fijn en toch hard is.
In de omgeving van Limoges werd een grote laag kaolin gevonden en zo ontstond een bloeiende industrie.
In 1771 werd de Porseleinfabriek van Limoges opgericht. Limoges was daarmee de tweede stad waar porselein werd vervaardigd, na de Koninklijke Porseleinfabriek van Sèvres.

Espace Paul Rebeyrolle in Eymoutiers

Espace Paul Rebeyrolle à Eymoutiers
Paul Rebeyrolle is een belangrijke schilder uit de 20ste eeuw en uitkomstig uit de Limousin.
Het museum dat zijn naam draagt, L’Espace Paul Rebeyrolle, heeft 40 van zijn schilderijen in een permanente tentoonstelling. De sterke uitdrukkingskracht van de doeken, evenals de grootte en het kleurgebruik, imponeren.
Naast de permanente tentoonstelling zijn er exposities van kunstenaars uit Frankrijk en Franstalige gebieden waarbij het museum probeert om verrassende en onbekende kunstenaars en kunstrichtingen voor het voetlicht te brengen.
Cultureel medewerkers verzorgen rondleidingen, lezingen, workshops…

Het herdenkingscentrum in Oradour-Sur-Glane

Op 10 juni 1944 heeft een divisie van de Duitse Waffen-SS op hun doortocht in het dorp Oradour sur Glane een vreselijk bloedbad aangericht. Alle aanwezigen in het dorp zijn samengedreven in kerken en schuren en vervolgens vermoord. Slechts 4 personen hebben kunnen ontsnappen.
642 mannen, vrouwen en kinderen zijn vermoord. Het dorp is platgebrand.
Na deze aanslag is het martelaarsdorp nooit meer opgebouwd. De ruïnes staan er nog, de auto van de dokter staat nog voor de deur.
Een aangrijpende aanblik.

Sinds enkele jaren gaat u het dorp in via het Centre de Mémoire, een herdenkingscentrum met tentoonstellingen en uitleg over de gebeurtenissen.

Het elektriciteitsmuseum in Bourganeuf

In 1886 was Bourganeuf de derde stad in Frankrijk waar elektriciteit werd aangelegd. Het was zelfs de eerste stad waar elektriciteit over een 'grote' afstand werd getransporteerd, wel 14 kilometer!
Het museum vertelt de geschiedenis van de industrialisatie van Frankrijk, de recente geschiedenis van de elektriciteit en natuurlijk die van de elektrificatie van Bourganeuf.

Museum voor kunst en archeologie van Sénatorerie

Musée de la Sénatorerie
Het museum voor kunst en archeologie in Guéret is gehuisvest in het chique Hôtel de Sénatorerie.
Dit paleis is in de 19de eeuw door de keizer geschonken aan de senatoren van Guéret. Uit die tijd stamt nog het ‘kabinet van de natuurlijke geschiedenis’.
Belangrijk is de collectie wandtapijten uit het voormalige graafschap de Marche, dat wereldberoemd is door de tapijten uit het nabijgelegen Aubusson.
Verder kunt u kunstobjecten en schilderijen bewonderen uit de 17de en 18de eeuw.
De echte faam van het museum zijn de goudsmeedkunst uit de Limousin, de Gallo-Romeinse beeldhouwkunst en een verzameling Chinees keramiek.

Het museum van president Jacques Chirac in Sarran

President Jacques Chirac was de eerste president die afkomstig was uit de Corrèze, uit het dorpje Sarran om precies te zijn.
Tijdens de twee ambtsperioden die hij als president heeft gediend, heeft hij bij staatsbezoeken en officiële visites talloze cadeaus gekregen.
Van replica’s van Arabische paleizen in goud en edelstenen tot een cowboyhoed van Bill Clinton en zelfgeknoopte kunst uit Nigeria.
Hij heeft al deze geschenken ondergebracht in de collectie van het Musée Jacques Chirac.
In totaal betreft het meer dan 5 000 objecten waaronder 2 000 boeken. Zijn museum staat in… Sarran, de bakermat van zijn familie.
De permanente tentoonstelling bestaat uit ongeveer 150 beelden, schilderijen, schaalmodellen en kleding.
Daarnaast zijn er wisselende tentoonstellingen en kan het depot met duizenden stukken worden bezocht.

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Tel: 0032 485 849815

Mail: nieuwenhuyse@telenet.be