De Limousin wordt in Frankrijk ook wel 'de Watertoren' genoemd omdat zoveel rivieren hier hun bron hebben. Ook vindt u hier veel natuurlijke meren en vennen en een aantal grote stuwmeren. Hoewel deze door menselijk ingrijpen zijn ontstaan, vormen ze grote natuurgebieden met een gevarieerde flora en fauna.
Die bossen en die weiden, doorsneden door beken en rivieren, die heuvels waartussen meren en vennen liggen verscholen... De Limousin heeft landschappen die u de adem ontnemen.

Waar u ook naar toe gaat in de Limousin, u kunt genieten van dat pure en heldere water. Er is altijd wel een rivier of een meer in de buurt waar u kunt vissen, zwemmen of watersporten.

Lac de Vassivière

Het grootste meer van de Limousin is het Lac de Vassivière. Een kunstmatig meer, maar de natuur heeft haar uiterste best gedaan om dat voor u te verhullen. De kustlijn is wel 45 kilometer lang en bossen, stranden, weilanden en nog meer bossen wisselen elkaar af.
Er zijn 8 recreatiestranden waar gezwommen kan worden of gewaterfietst, gezeild, gesurft, gekanood, gewaterskied... Vissen kunt er natuurlijk ook en rond het meer kunt u urenlang wandelen, fietsen en paardrijden.

Midden in het 1000 hectaren grote meer ligt een eiland met een internationaal centrum voor moderne kunsten. Hier zijn wisselende tentoonstellingen te zien, u vindt er een beeldentuin, wandelpaden, een dierenpark, winkels met lokale specialiteiten en een vuurtoren.
Vanaf de top heeft u een adembenemend uitzicht over het enorme wateroppervlak dat voortdurend van kleur verandert.

Meer informatie over het Lac de Vassivière

Het Lac de Saint-Pardoux

Lac de Saint-Pardoux

Het Lac de Saint-Pardoux is qua oppervlakte het tweede meer van de Limousin. Het gebied is interessant om zijn natuurlijke waarden en om de toeristische voorzieningen.
Het meer is gelegen in een heuvelachtig gebied met een grote variatie aan landschappen zoals heidevelden, grasland en beboste hellingen.
Het is hier heerlijk wandelen en fietsen. Ontdek bijvoorbeeld eens de oude wasplaatsen of de botanische tuin.
De drie stranden aan het meer bieden volop mogelijkheden voor watervertier. Dat gaat van zwemmen of zonnebaden, tot zeilen of waterskien! Vissen gebeurt hier het hele jaar door.
Het meer staat bekend als een belangrijke halteplaats en overwinteringsplaats voor de visarend. De zwarte wouw heeft het hier ook erg naar zijn zin.
Meer informatie over het Lac de Saint Pardoux.

Het Lac du Causse

Aviron sur le Lac du Causse

De inwoners van Brive-la-Gaillarde maken graag de rit naar la Causse, een kalkstenen hoogvlakte, om te genieten aan de oevers van het Lac de Causse. Zij genieten hier van het schone water, de gezelligheid van de dorpjes Lissac en Chasteaux en het uitzicht op de groene heuvels.
Volg het voorbeeld van de ‘Brivisten’ en geniet van het water en de rust. of juist van de actie want er is hier van alles te doen. U kunt hier zwemmen, roeien, zeilen en waterfietsen. Rond het meer ligt een wandelpad van 7 kilometer lang.

Er zijn verschillende zandstranden en het zwemwater staat onder een strenge controle. In de zomer is op het hoofdstrand een badmeester aanwezig.
Rond het meer zijn volop mogelijkheden om één of meerdere dagen te verblijven, of u nu een camping zoekt, een slaaphut, een vakantiehuisje of een gîte.