Bijzondere architectuur

De Limousin staat vol monumenten.
Maar ook hier staat de tijd niet stil.
Enkele voorbeelden van bijzondere, moderne architectuur.

De moderne architectuur zich goed geintegreerd in het landschap van de Limousin. Jean Nouvel heeft met zijn materiaalgebruik aansluiting gezocht met de groene omgeving van de Pôle Lanaud. Rossi en Fabre hebben gespeeld met de aanwezig van water bij de bouw van hun vuurtoren. In het centrum van Limoges heeft Pierre Riboulet op subtiele wijze het oude stadsziekenhuis laten samen vloeien met een gebouw dat bestaat uit glas en staal.

Le Pôle de Lanaud

Het promotiecentrum van het Limousin rundvee

Het agrarische en technische complex van Lanaud heeft een zeer originele architectuur. Het is ontworpen door de beroemde architect Jean Nouvel die hier voor het eerst een ontwerp heeft getekend voor een landelijke omgeving. De warme uitstraling van het lokale Douglashout gaat harmonieus samen met de voor deze streek grote raampartijen. In de ramen wordt de prachtige groene omgeving van het gebouw weerspiegelt waardoor het gebouw één lijkt te worden met haar omgeving.
Het gebouw heeft meerdere prijzen binnen gesleept, zoals de titel ‘Bâtiment remarquable du 20ème  siècle’, opmerkelijk gebouw uit de 20ste eeuw. Vanwege zijn functie is het ook benoemd tot ‘Site Remarquables du Goût’, opmerkelijke smaakplaats. Er wordt hier namelijk gewerkt aan een produkt dat zeer belangrijk is voor de Franse smaakbeleving: het Limousin rundvlees. De Pôle is het hoofdkwartier van de Limousin runderen, hier wordt de uitzonderlijke kwaliteit van dit vlees nauwgezet in de gaten gehouden.

Ieder jaar vinden op de Pôle de Lanaud concerten en congressen plaats: ‘la Ronde des Chefs’ voor koks in juli, het muziekfestival 1001 noten in augustus, de nationale monumentendag in september.

Het international centrum voor kunst en landschap van Île de Vassivière

De postmoderne architectuur van het kunstcentrum 'L’île de Vassivière' staat in het teken van water.
De monumentale vuurtoren die uitkijkt over het eiland en het meer doet denken aan de zee, de houten structuur van de kunstgallerij symboliseert een schip.
Het kunstcentrum rijst als het ware op uit het Lac de Vassivière en integreert volledig met het omliggende landschap.
Architect Aldo Rossi, die voor dit gebouw heeft samengewerkt met Xavier Fabre, heeft dan ook lokale bouwmaterialen gebruikt voor deze realisatie, zijn eerste in Frankrijk.

Het centrum is gewijd is aan moderne kunst, aan het creëren van kunst, aan experimenteren, produceren, onderzoeken, uitwisselen en opleiden. Jaarlijks worden er kunstenaars uitgenodigd om hier tijdelijk te verblijven en zich te laten inspireren door de omgeving.

Tel: 0032 485 849815

Mail: nieuwenhuyse@telenet.be