Musea voor groot en klein

In de musea van de Limousin is van alles te ontdekken.
Porselein,
tapijten,

...en een skelet!

De Limousin is een regio die inspireert.
Door zijn landschappen en historische locaties, maar ook door een aantal uitzonderlijke plekken die speciaal voor de kunst zijn ingericht.
Musea met een ultramoderne architectuur, kastelen en abdijen die zijn ingericht als museum.
Concertzalen in monumentale gebouwen of juist in de intimiteit van de diverse culturele centra die bruisen van de energie.

Het Museum van de Beeldende Kunst van Limoges

Tussen 2006 en 2010 heeft Limoges haar gemeentelijk Museum volledig gerenoveerd en heringericht.
Het resultaat is een modern en duidelijk museum in een schitterend gebouw in de tuinen van het Bisschoppelijk Paleis.
Een belangrijk onderdeel van de collectie is de unieke verzameling brandschilderwerk (email) uit de Limousin met werken uit de 12de eeuw tot het heden. Deze verzameling geeft de geschiedenis weer van deze kunst die zo typisch is voor Limoges.
Niet minder imposant is de schilderijencollectie met doeken van de Italiaanse renaissance tot stukken uit de twinstigste eeuw, zoals Renoir en Valadon.
Verder is er een collectie Egyptische kunst en wordt de geschiedenis van Limoges weergegeven vanaf de Romeinse tijd tot het begin van de twintigste eeuw.

Het nationale porseleinmuseum Adrien Dubouché in Limoges

Wie Limoges zegt, zegt porselein. En wie porselein uit Limoges zegt, zegt Nationaal Museum Adrien Dubouché.
Dit museum bezit de grootste openbare collectie porselein uit Limoges met 15.000 werken waaronder echte topstukken.
De porseleingeschiedenis van Limoges begint in de 18de eeuw. Porselein was in opkomst in de Europse hoven en overal werd kaolin gezocht, de fijne klei die zorgt dat porselein fijn en toch hard is.
In de omgeving van Limoges werd een grote laag kaolin gevonden en zo ontstond een bloeiende industrie.
In 1771 werd de Porseleinfabriek van Limoges opgericht. Limoges was daarmee de tweede stad waar porselein werd vervaardigd, na de Koninklijke Porseleinfabriek van Sèvres.

Espace Paul Rebeyrolle in Eymoutiers

Espace Paul Rebeyrolle à Eymoutiers
Paul Rebeyrolle is een belangrijke schilder uit de 20ste eeuw en uitkomstig uit de Limousin.
Het museum dat zijn naam draagt, L’Espace Paul Rebeyrolle, heeft 40 van zijn schilderijen in een permanente tentoonstelling. De sterke uitdrukkingskracht van de doeken, evenals de grootte en het kleurgebruik, imponeren.
Naast de permanente tentoonstelling zijn er exposities van kunstenaars uit Frankrijk en Franstalige gebieden waarbij het museum probeert om verrassende en onbekende kunstenaars en kunstrichtingen voor het voetlicht te brengen.
Cultureel medewerkers verzorgen rondleidingen, lezingen, workshops…

Het herdenkingscentrum in Oradour-Sur-Glane

Op 10 juni 1944 heeft een divisie van de Duitse Waffen-SS op hun doortocht in het dorp Oradour sur Glane een vreselijk bloedbad aangericht. Alle aanwezigen in het dorp zijn samengedreven in kerken en schuren en vervolgens vermoord. Slechts 4 personen hebben kunnen ontsnappen.
642 mannen, vrouwen en kinderen zijn vermoord. Het dorp is platgebrand.
Na deze aanslag is het martelaarsdorp nooit meer opgebouwd. De ruïnes staan er nog, de auto van de dokter staat nog voor de deur.
Een aangrijpende aanblik.

Sinds enkele jaren gaat u het dorp in via het Centre de Mémoire, een herdenkingscentrum met tentoonstellingen en uitleg over de gebeurtenissen.

Het elektriciteitsmuseum in Bourganeuf

In 1886 was Bourganeuf de derde stad in Frankrijk waar elektriciteit werd aangelegd. Het was zelfs de eerste stad waar elektriciteit over een 'grote' afstand werd getransporteerd, wel 14 kilometer!
Het museum vertelt de geschiedenis van de industrialisatie van Frankrijk, de recente geschiedenis van de elektriciteit en natuurlijk die van de elektrificatie van Bourganeuf.

Museum voor kunst en archeologie van Sénatorerie

Musée de la Sénatorerie
Het museum voor kunst en archeologie in Guéret is gehuisvest in het chique Hôtel de Sénatorerie.
Dit paleis is in de 19de eeuw door de keizer geschonken aan de senatoren van Guéret. Uit die tijd stamt nog het ‘kabinet van de natuurlijke geschiedenis’.
Belangrijk is de collectie wandtapijten uit het voormalige graafschap de Marche, dat wereldberoemd is door de tapijten uit het nabijgelegen Aubusson.
Verder kunt u kunstobjecten en schilderijen bewonderen uit de 17de en 18de eeuw.
De echte faam van het museum zijn de goudsmeedkunst uit de Limousin, de Gallo-Romeinse beeldhouwkunst en een verzameling Chinees keramiek.

Het museum van president Jacques Chirac in Sarran

President Jacques Chirac was de eerste president die afkomstig was uit de Corrèze, uit het dorpje Sarran om precies te zijn.
Tijdens de twee ambtsperioden die hij als president heeft gediend, heeft hij bij staatsbezoeken en officiële visites talloze cadeaus gekregen.
Van replica’s van Arabische paleizen in goud en edelstenen tot een cowboyhoed van Bill Clinton en zelfgeknoopte kunst uit Nigeria.
Hij heeft al deze geschenken ondergebracht in de collectie van het Musée Jacques Chirac.
In totaal betreft het meer dan 5 000 objecten waaronder 2 000 boeken. Zijn museum staat in… Sarran, de bakermat van zijn familie.
De permanente tentoonstelling bestaat uit ongeveer 150 beelden, schilderijen, schaalmodellen en kleding.
Daarnaast zijn er wisselende tentoonstellingen en kan het depot met duizenden stukken worden bezocht.

Tel: 0032 485 849815

Mail: nieuwenhuyse@telenet.be