Musea voor groot en klein

In de musea van de Limousin is van alles te ontdekken.
Porselein,
tapijten,

...en een skelet!

De Limousin is een regio die inspireert.
Door zijn landschappen en historische locaties, maar ook door een aantal uitzonderlijke plekken die speciaal voor de kunst zijn ingericht.
Musea met een ultramoderne architectuur, kastelen en abdijen die zijn ingericht als museum.
Concertzalen in monumentale gebouwen of juist in de intimiteit van de diverse culturele centra die bruisen van de energie.

Tussen 2006 en 2010 heeft Limoges haar gemeentelijk Museum volledig gerenoveerd en heringericht.

Het resultaat is een modern en duidelijk museum in een schitterend gebouw in de tuinen van het Bisschoppelijk Paleis.
Een belangrijk onderdeel van de collectie is de unieke verzameling brandschilderwerk (email) uit de Limousin met werken uit de 12de eeuw tot het heden. Deze verzameling geeft de geschiedenis weer van deze kunst die zo typisch is voor Limoges.
Niet minder imposant is de schilderijencollectie met doeken van de Italiaanse renaissance tot stukken uit de twinstigste eeuw, zoals Renoir en Valadon.
Verder is er een collectie Egyptische kunst en wordt de geschiedenis van Limoges weergegeven vanaf de Romeinse tijd tot het begin van de twintigste eeuw.

Het nationale porseleinmuseum Adrien Dubouché in Limoges

Wie Limoges zegt, zegt porselein. En wie porselein uit Limoges zegt, zegt Nationaal Museum Adrien Dubouché.
Dit museum bezit de grootste openbare collectie porselein uit Limoges met 15.000 werken waaronder echte topstukken.
De porseleingeschiedenis van Limoges begint in de 18de eeuw. Porselein was in opkomst in de Europse hoven en overal werd kaolin gezocht, de fijne klei die zorgt dat porselein fijn en toch hard is.
In de omgeving van Limoges werd een grote laag kaolin gevonden en zo ontstond een bloeiende industrie.
In 1771 werd de Porseleinfabriek van Limoges opgericht. Limoges was daarmee de tweede stad waar porselein werd vervaardigd, na de Koninklijke Porseleinfabriek van Sèvres.

Het herdenkingscentrum in Oradour-Sur-Glane:Op 10 juni 1944 heeft een divisie van de Duitse Waffen-SS op hun doortocht in het dorp Oradour sur Glane een vreselijk bloedbad aangericht. Alle aanwezigen in het dorp zijn samengedreven in kerken en schuren en vervolgens vermoord. Slechts 4 personen hebben kunnen ontsnappen.

642 mannen, vrouwen en kinderen zijn vermoord. Het dorp is platgebrand.
Na deze aanslag is het martelaarsdorp nooit meer opgebouwd. De ruïnes staan er nog, de auto van de dokter staat nog voor de deur.
Een aangrijpende aanblik.

Sinds enkele jaren gaat u het dorp in via het Centre de Mémoire, een herdenkingscentrum met tentoonstellingen en uitleg over de gebeurtenissen.

 

Tel: 0032 485 849815

Mail: nieuwenhuyse@telenet.be