Water neemt een belangrijke plaats in in de Limousin.
Niet alleen is het volop aanwezig, het is ook nog eens van uitstekende kwaliteit.
Dat bewijst de aanwezigheid van de otter wel op het plateau de Millevaches, en de aanwezigheid van zalm en forel in de rivieren.

Voor het vakantiegevoel op of aan het water zit u goed in de Limousin.
U heeft de keuze uit de gladde wateroppervlakken van meren waar zeilbootjes zacht overheen glijden, onstuimige rivieren barstensvol vis voor onverschrokken kanovaarders, vennen met helder water voor een verfrissende duik...
In de Limousin vindt iedereen zijn eigen plek aan het water.

Voor de liefhebbers van zwemmen en heerlijk niets doen, zijn er ontelbare plassen en meren in de Limousin met een zandstrand of grasweiden.

Op veel plekken is in de zomer een strandwacht aanwezig.
Als u genoeg heeft van het luieren is er altijd wel wat te doen. Een duikplank of waterglijbaan, een tochtje met een boot, waterfietsen, waarom niet surfen of waterskien?
Liever een dagje naar het zwembad? In de hele Limousin vindt u zwembaden en zwemparadijzen waar u ook bij minder goed weer kunt zwemmen.

Kanoën en Kajakken

Roeien kunt u op één van de vele meren in de Limousin maar het échte werk is natuurlijk op één van de rivieren in de Limousin. U heeft de keuze uit meer dan 800 kilometer snelstromend water. Een waar paradijs voor gepassioneerde peddelaars.

Raften of kanovaren? Beginner, gevorderd of doorgewinterde expert?
Iedere rivier heeft hier haar bijzonderheid en zo vindt iedereen zijn parcours.
De Dordogne kent nog wat stroomversnellingen maar is getemd door de waterdammen.De Vézère kan behoorlijk onrustig zijn maar echte sensationeel is de  'Duivelsgeul' in de Creuse: een stroomversnelling van de vierde categorie!

Vissen

Pêche à la mouche

De Limousin is een belangrijke vakantiebestemming voor vissers. Met name in het voor- en naseizoen.
Dat is niet verwonderlijk met 11 000 kilometer aan rivieren van de 1ste categorie en 700 kilometer van de 2de categorie. Naast deze ‘geklasseerde rivieren’ zijn er tallozen beken, rivieren en meren waar gevist kan worden. In zuurstofrijk water van een uitzonderlijke kwaliteit.

De forel is alom aanwezig in snelstromend water, verder komen in principe alle zoetwatervissen voor in de regio.

Pas op als u komt vissen! Een viskaart is verplicht en niet overal mag u het hele jaar vissen.
In de rivieren van de 1ste categorie zijn deze perioden nationaal geregeld. Daarbuiten gelden lokale regels. Informeert u bij het Office de Tourisme die u kunnen verwijzen naar een specialist.
In veel plaatsen kan een speciale gids u informeren of u begeleiden gedurende een uur, een ochtend of een dag…
Bijzonder is het vliegvissen op forel. Deze lastige techniek kunt u leren tijdens een cursus door doorgewinterde vissers.