Wandelen

 

Houdt u van wandelen?
Dan houdt u van de Limousin!
U wandelt hier dwars door de natuur,
u loopt gezellig door lieflijke dorpen,
heuveltje op, bergje af, of lekker vlak:
6200 kilometer wandelpaden, speciaal voor u.

 

Waar u ook logeert in de Limousin, er zijn overal mogelijkheden om te wandelen.
Op eigen houtje, met een wandelkaart, of op één van de uitgezette wandelpaden.
Die zijn er genoeg met in totaal 6200 kilometer uitgezette wandelroutes!

 

Educatieve paden

 

Sentier d'interprétation arboricole à Bessines

Wandelen en er nog iets van opsteken ook! Dat kan op de educatieve paden die in het Frans sentier d'interpretation heten.
Op de bewegwijzerde paden wordt u gewezen op de bijzonderheden van de natuur.
U ontdekt en leert de rijkdommen van de natuur kennen tijdens een aangename wandeling. De paden hebben allemaal andere thema's zoals dieren, planten, geschiedenis, bijzondere gebouwen...
Natuurbehoud is een belangrijk thema dat telkens terug komt.

Tijdens de wandeling komt u langs verschillende media zoals leestafels, praatpalen, vertelstokken en boekjes.
Hier krijgt u informatie, worden vragen gesteld en wordt u aangewakkerd om de natuur beter te leren kennen.
Helaas voor de Nederlandse bezoekers zijn deze middelen allemaal in het Frans. Laat dat u echter niet weerhouden om deze paden in te slaan. Zij zijn namelijk allemaal geselecteerd vanwege de mooie natuur en de schoonheid van de omgeving!

Informatie
Comité Régional du Tourisme Limousin
Maison Régionale du Tourisme
30 cours Gay-Lussac
87000 LIMOGES
Tel: 00 33 555 110 609
Internet: www.tourismelimousin.net
Mail: contact@tourismelimousin.com

 

De pelgrimsroute van Santiago de Compostella

 

Bénévent l'Abbaye

Eén van de oude pelgrimsroutes naar Santiago de Compostella loopt door de Limousin: de Via Lemovicensis, de latijnse naam voor de Weg van Limoges. Dit pad start in de Bourgogne en loopt door tot de Franse grens in Baskenland. De route gaat langs Bourges en Châteauroux en komt de Limousin binnen in Crozant.
In de limousin kunnen pelgrims en andere wandelaars overnachten in de vele steden en dorpen langs de route.
Een aantal huisvest al eeuwenlang de vermoeide wandelaar, zoals de plaatsen La Souterraine, Bénévent-l’Abbaye, Saint-Laurent-les-Églises, Saint-Léonard de Noblat, Limoges, Flavignac, Les Cars en Châlus.
Voor het laatste gedeelte is er ook de mogelijkheid om het wandelpad GR654 te nemen, via Solignac en Saint-Laurent-sur-Gorre.
Hierna verlaat u de Limousin richting les Landes en de Pyreneeën. In de Pyreneeën komen alle pelgrimsrouten samen om als één pad verder te gaan richting Santiago. Het pad heet vanaf daar de Camino Francés.

Informatie
Association de Coopération Interrégionale
"Les chemins de Saint-Jacques de Compostelle"
4 rue Clémence Isaure
31000 TOULOUSE
Tel: 00 33 562 270 005
Internet: www.chemins-compostelle.com
Mail: chemins.de.compostelle@wanadoo.fr

 

Het Oeverpad rond het Lac de Vassivière

 

Lac de Vassivière

Rond het Meer van Vassivières is een oeverpad aangelegd dat het mogelijk maakt helemaal rond het meer te wandelen.
De route is 29 kilometer lang en dus ideaal voor een dagtocht voor de geoefende wandelaar.
U kunt het pad ook in kleinere etappes lopen. U kunt dan gebruik maken van de (gratis) watertaxi die u op verschillende plekken kan halen of brengen. Rond het meer zijn ook nog diverse andere wandelpaden uitgezet.
Het Lac de Vassivière staat garant voor een echte vakantie in de natuur. U kunt volop genieten van het meer zonder dat u een auto nodig heeft! Met de watertaxi, te voet, te paard, op de fiets of in de kano komt u overal.
Ontdek bijvoorbeeld het eiland in het gratis treintje of maak een wandeling met de ezels van het park de Ezels van Vassivière.
Met de mountainbike is er de mogelijkheid om nog dieper de natuur in te gaan en het achterland beter te ontdekken. 

Informatie
Maison de Vassivière
Auphelle, Lac de Vassivière
87470 Peyrat le Château
Tel: 00 33 555 697 670
Internet: www.lelacdevassiviere.com
Mail: maisonvassiviere@orange.fr

 

De Dordogne, langs Villages en Barrages

 

Zeventien gemeentes in de vallei van de Dordogne hebben samen gewerkt aan de realisering van een wandelpad van bijna 150 kilometer door de natuur van de hoge vallei van de Dordogne, in het gedeelte waar de natuur het meest ongerepten ruig is, het meest indrukwekkend en verbazingwekkend. Het parcours gaat langs oude visserspaden, boeren weggetjes, sluipgangen uit het verzet, dwars door die ruige natuur, de hellingen volgend van de vallei. Dit gebied heeft het grooste oppervlak natuurlijke, aaneengesloten bossen van Frankrijk.
Innerlijk zult u tot rust komen in deze ongerepte natuur, in gezelschap van bijzondere roofvogels, de schoonste lucht van Frankrijk inademend. Lichamelijk wordt een beroep gedaan op uw uithoudingsvermogen want de tocht kent behoorlijk wat klimmers en dalers. Het wandelpad is goed aangegeven en biedt prachtige uitzichtpunten over de rivier.

Eén en al natuur tijdens deze tocht? Nee, de mens heeft ook zijn sporen nagelaten in het landschap, met name door de bouw van immense barrages: stuwdammen. Imposante bouwwerken voor de opwekking van energie, gebouwd tussen de jaren '30 en '50 van de vorige eeuw. Een deel van de rivier is hierdoor veranderd in grote diepe meren met een eigen charme en eigen natuurlijke waarden.

Het wandelpad is niet alleen voor wandelaars toegankelijk, ook voor de mountainbike is het een sportieve uitdaging.
Het parcours is niet in één dag te doen. U kunt verschillende dag etappes doen vanaf uw vakantieadres, maar u kunt ook een wandelvakantie organiseren. Op de site van de organisatie vindt u tal van adressen voor overnachtingen. U kunt via de site ook organsieren dat uw bagage voor u naar de volgende overnachting wordt gebracht.
U kunt overnachten in hotels, chambres d'hôtes, campings, al naar gelang uw wensen en uw budget. De adressen liggen allemaal in de dorpen die net langs de route liggen. Hier kunt u niet alleen slapen maar ook de inwendige mens versterken. En natuurlijk de authentieke architectuur bekijken van deze streek die zo lang geisoleerd is gebleven, en daardoor zijn eigen karakter heeft weten te behouden.

Het wandelpad maakt deel uit van een groter plan om dit deel van de vallei van de Dordogne bekender te maken en de toerist bewust te maken van de natuur en natuurbehoud. De Vallei van de Dordogne is ingeschreven in het werelderfgoed van UNESCO als wereldbiosfeer en maakt ook deel uit van Natura 2000 die zich inzet voor de bescherming van de Flora en Fauna in bijzondere gebieden.

Kijk voor meer informatie (foto's, adressen, bagageservice, kaarten...) op de site van de vereniging Dordogne-Villages-Barrages die het wandelpad beheert.

Informatie
"La Dordogne de villages en barrages"
La Mairie
La Bitarelle
19320 Gros Chastang
Tel: 00 33 6 47 12 83 66
Mail: contactlddveb@gmail.com
Internet: www.dordogne-villages-barrages.fr

Tel: 0032 485 849815

Mail: nieuwenhuyse@telenet.be