Ervaar zelf het genoegen van een houtgestookte sauna:

Hier de 10 gezondheidsvoordelen op een rijtje:

1. Verbetering van de doorbloeding

Tijdens een saunasessie van 10 tot 20 minuten stijgt de hartslag met ongeveer 50 tot 75%. Die verhoging veroorzaakt een metabolisme dat vergelijkbaar is met een goede sportsessie. De belasting op de hartspier is op dit moment namelijk hetzelfde als wanneer je bijvoorbeeld stevig wandelt. Met andere woorden verbetert een bezoek aan de sauna jouw algehele doorbloeding.

2. Uitscheiden van afvalstoffen

Omdat het bloed flink gaat stromen en alle aderen opengaan tijdens een saunasessie, stimuleer je organen zoals de lever en de nieren hun werk te doen. Door de warmte gaan de poriën van de huid open. Daardoor kan het lichaam via de huid veel afvalstoffen kwijt. Tegenwoordig doen we allemaal veel werk terwijl we zitten. Hierdoor zweten veel mensen te weinig en kan het lymfevocht niet goed in het lichaam stromen. De sauna kan de doorstroming van lichaamsvloeistoffen opgang brengen, waardoor er nu wel goed ontgift kan worden. Een bezoek aan de sauna helpt je dus met het uitscheiden van afvalstoffen.

 3. Betere weerstand tegen temperatuurswisselingen

Veel mensen hebben het erg snel koud. Daar kan je gelukkig verandering in brengen. Door een bezoek aan de sauna went je lichaam aan warme en koude temperaturen. De zenuwen in de huid worden er namelijk “hard” van, waardoor je beter tegen warmere en koudere temperaturen kunt. Je krijgt dus een betere weerstand tegen temperatuurswisselingen.

4. Een gezonde huid

De bloeddruk stijgt in de sauna nauwelijks, omdat de kleine vaten door de warmte opengaan. Hierdoor stijgt de bloedtoevoer naar de huid en zorgt zo dat er meer voedingsstoffen bij de huid kunnen komen. Hierdoor wordt jouw huid van binnenuit gevoed. De huid is en blijft ons grootste orgaan. Zorg er daarom goed voor. Voor jouw lichaam is de huid ook een orgaan om afvalstoffen af te voeren. Dit merk je goed wanneer iemand ongezond eet, want enkele dagen later kunnen er dan op de huid pukkels verschijnen. Een bezoekje aan de sauna kan er met andere woorden voor zorgen dat je een gezonde huid behoudt.

 5. Verlicht gewrichts- en spierpijn

Als je in een sauna zit, stroomt jouw bloed sneller. Door de verbeterde en versnelde doorstroming van het bloed wordt de melkzuur in de spieren eerder afgevoerd. Vervolgens kan het bloed de gewrichten optimaal voeden. Bovendien zorgt de afgifte van natuurlijke endorfine in de hersenen voor verlichting van de pijn. Door de sauna kan je dus minder last hebben van gewrichts- of spierpijn.

 6. Betere conditie van de aderen

Door de wisselingen van temperatuur die je ondergaat tijdens een bezoek aan de sauna, zetten de aderen uit en krimpen ze weer als reactie op de warmte. Door het uitzetten van de bloedvaten kan het bloed overal komen. Op die manier kan het bloed de voedingsstoffen overal brengen om de aderen te onderhouden. Bovendien zorgt de toegenomen hartslag voor een soort van ‘APK’ van de aderen. De sauna verbetert dus de conditie van jouw aderen.

7. Diepe ontspanning en vermindering van stress

De warmte opent een bezoek aan de sauna niet alleen de poriën, maar ook de geest. Je komt helemaal tot rust. Hierdoor kan je gemakkelijker gedachten en problemen loslaten. Daarnaast kan het afkoelen zorgen voor een nog intensere ontspanning. Veel mensen zien op tegen het koude dompelbad. Vandaar dat wij voor een buitendouche geopteerd hebben. Want afkoeling is wel een belangrijk onderdeel van een saunasessie. Op die manier raak je namelijk de overtollige warmte kwijt. De sauna is regelmatig een rustige ruimte zonder afleiding en prikkels. Waarom? Een saunasessie zorgt namelijk voor de aanmaak van endorfine in de hersenen. De sauna zorgt dus met andere woorden voor diepe ontspanning én vermindering van stress.

8. Betere weerstand

Er is een onderzoek geweest naar mensen die regelmatig de sauna bezoeken. Dat onderzoek heeft aangetoond dat de sauna zorgt voor een toename van de witte bloedcellen. Die toename zorgt ervoor dat jouw weerstand tegen verkoudheden en griep toeneemt. Een saunasessie kan er dus voor zorgen dat je een betere weerstand krijgt. Dat  is een van de praktische gezondheidsvoordelen van de sauna.

 9. Extra vetverbranding

De toename van de hartslag, als je in de sauna zit, zorgt voor een toename in de vetverbranding. De hartslag ligt namelijk in de zogenaamde cardiozone. In dit deel van je lichaam wordt alleen vet verbrand en geen eiwitten of suikers. Daarnaast wordt vet onder invloed van warmte vloeibaard, waardoor je lichaam het vet beter kan omzetten in energie voor de hartspier. Kortom, de hitte van de sauna zorgt voor extra vetverbranding.

10. Dieper slapen

 Last but not least… Wist je dat saunagebruik voor een diepere slaap kan zorgen? Dit komt door het vrijkomen van endorfine. Dat stofje zorgt niet alleen voor verlichting van pijn of een ontspannen gevoel. Endorfine kan er tevens voor zorgen dat jij ’s avonds beter en dieper zal slapen. Dus als je moeite met slapen hebt, is het een goed idee om jezelf te verwennen op een dagje wellness.

Tel: 0032 485 849815

Mail: nieuwenhuyse@telenet.be