Monumenten en bijzondere gebouwen

Château de Nexon
Elk dorp en elke stad in de Limousin heeft zijn eigen monumenten,(eigen)aardigheden en sfeer.Moderne architectuur en musea trekken hierbij ook de aandacht .Een keuze uit een aantal monumenten en andere bijzondere gebouwen.De Limousin: de weelde van een monumentale omgeving.
Kastelen
In de Limousin liggen veel kastelen.En ruines van kastelen.

Waarom eigenlijk?Een centrale ligging.En hebzucht!

Het antwoord is heel eenvoudig: door de hebzucht van de heren van Aquitaine in het zuiden en de Franse koningen in het noorden.
De Limousin lag in de middeleeuwen precies tussen twee grote mogendheden. De Franse koningen in het noorden, en Aquitaine in het zuiden.
Beiden wilden uitbreiden, dus in de Limousin moe st men zich dus wel verdedigen. Tegen aanvallen uit het noorden én uit het zuiden.

De meeste kastelen zijn gebouwd in de 11de eeuw.
Een deel van de kastelen heeft de tand des tijds niet weerstaan en zijn vervallen of verdwenen.
Andere zijn in de loop van de tijd veranderd om nieuwe aanvalstechnieken te kunnen opvangen.
Of gewoonweg verbouwd en verfraaid omdat de eigenaren met hun tijd mee wilden gaan.

De route van Richard Leeuwenhart

Richard Leeuwenhart, of Richard Coeur de Lion, zoals hij in het Frans heet, heeft een deel van zijn tijd in de Limousin doorgebracht.

Hij is er zelfs overleden nadat hij dodelijk gewond was geraakt in Chalûs.
Ten zuidwesten van Limoges is een interessante route van 180 kilometer uitgezet, La Route Coeur de Lion.

Prachtige wegen leiden langs 19 kastelen of andere bijzondere bouwwerken uit de tijd van de roemruchte koning. Deze zijn allemaal geheel of gedeeltelijk open voor publiek.
Kastelen vindt u in Nexon, Jumilhac, Montbrun, Brie, Coussac-Bonneval, Lastours, Châlus, Châlucet, Rochechouard, Les Cars, Pompadour, Saint Yrieix la Perche en Ségur-le-Château.
De reis voert verder langs de abdijkerk van Solignac, de kathedraal van Limoges en de kerken van Saint-Eutrope en Chalard.

 Richard Leeuwenhart was de legendarische koning van Engeland, geboren in Frankrijk, die nooit heeft geleerd om Engels te spreken. Hij was heerser over Engeland en grote delen van Frankrijk en winnaar van vele conflicten. Hij was in zijn tijd al een echte held en is dat altijd gebleven.

Naast koning was hij ook een dichter en schrijver in het Occitaans, een oud-Franse taal, zijn moedertaal. Hij was een weldoener van kunstenaars.
Hieraan kwam dus een einde op 6 april 1199 toen hij getroffen werd door een pijl. Hij is begraven in de kapel van het kasteel.

 

Tel: 0032 485 849815

Mail: nieuwenhuyse@telenet.be