Paardrijden

 

Paardrijden in de natuur, welke ruiter wil dat niet.
In de Limousin vindt u overal paarden en maneges. Zodat groot en klein zich in het zadel kunnen zetten voor nieuwe ervaringen. U vindt de adressen hier.

Een aparte plaats neem Pompadour in. De minnares van Lodewijk de 14de begon in de 18de eeuw bij haar kasteel een paardenfokkerij. Die is uitgegroeid tot de nationale stoeterij en bakermat van het anglo-arabische paardenras.
In Pompadour vinden elk jaar wedstrijden en evenementen plaats in en rond de drie paardenrenbanen.

 

De Limousin is een paardengebied bij uitstek. Men ziet hier overal paarden en er zijn volop maneges. U kunt hier als tourist terecht voor een eerste kennismaking of om nieuwe ervaringen op te doen.  Want welke ruiter droomt er nou niet van om in de ongerepte natuur één te worden met zijn paard.
Informeer bij de plaatselijke toeristeninformatie.

En dan Pompadour, een plaats waar alles om het paard draait.
Het anglo-arabische ras is hier ontstaan, er zijn drie paardenrenbanen, er worden races en evenmenten georganiseerd, er wordt getraind, werkelijk alles op paardengebied gebeurt hier.

 

Pompadour, de geschiedenis

 

Château de Pompadour

Pompadour is een van de oudste landgoederen van de Limousin maar werd pas echt bekend dankzij Lodewijk de 15de. Hij geeft in 1745 het kasteel inclusief de titel van Markiezin aan de dame die al jaren zijn 'favoriet' is.
De al snel beroemde Markiezin van Pompadour neemt in 1751 10 merries op in haar stallen, samen met 3 hengsten (1 Berber, 1 Turkoman en de hengst van de Maarschalk van Saksen). Met deze renstal wordt een fokprogramma voor renpaarden opgesteld.
Op 28 januari 1764 wordt deze renstal ingelijfd bij de ‘Persoonlijke Stoeterij’ van zijne Majesteit. Het is het begin van de geschiedenis van de Nationale Stoeterij* van Pompadour.

Rond 1816 is de heer de Bonneval directeur van de stoeterij en hij is de eerste die een fokprogramma start met Arabische en Engelse paardenrassen. Dit groeit later uit tot het inmiddels fameuze Anglo-Arabische ras. De Limousin bouwT gestaag aan een belangrijke positie in de paardenfokkerij.
Om nog beter te kunnen selecteren en dresseren werd in 1836 een paardenrenbaan gebouwd tegenover het kasteel. Het is het begin van vele investeringen die ertoe hebben geleid dat Pompadour tegenwoordig het bestuurlijk centrum en kloppende hart is van de Nationale Stoeterij.
*Instituut waar paarden worden geselecteerd, gefokt en gedresseerd.

 

Pompadour, de paardenfokkerij

 

Concours de dressage

De kwaliteit van de renpaarden uit de Limousin is alom erkend en in de internationale top van de ruitersport schitteren enkele Anglo-Arabieren (Fanny de la Tour) en paarden van het Franse ras Selle.
Een groot evenement in de paardenfokkerij is de Grote Week van Pompadour, die elk jaar in september wordt gehouden. Hier ontvangt men dé grote elite van het Anglo-Arabische ras en de finales van de renkoersen voor jonge paarden vinden plaats.
Het evenement trekt elkaar enorme aantallen kijkers, zowel professionals uit de paardenwereld als leken.

Pompadour heeft bijgedragen aan de internationale erkenning van Frankrijk en de Limousin binnen de paardenfokkerij.
Tegenwoordig zijn de historische gebouwen in Pompadour, het kasteel, de stallen en de stoeterij, een belangrijke sportieve en toeristische trekpleister. Pompadour ligt tussen Limoges en Brive op 10 minuten van de snelweg A20.

 

Informatie
Haras National de Pompadour
Le chateau
19230 Arnac-pompadour
Tel: 00 33 555 985 110
Internet: www.les3tours-pompadour.info
Mail: lestroistoursdepompadour@wanadoo.fr 

La Grande Semaine de Pompadour
Tel. : 00 33 555 971 100
Web : www.semaine-pompadour.com
Email : grande.semaine@haras-nationaux.fr

Tel: 0032 485 849815

Mail: nieuwenhuyse@telenet.be