Natuurparken en Natuurreservaten

Randonnée sur le plateau

Twee natuurparken,
tientallen natuurreservaten
en een UNESCO-biosfeer reservaat.

De natuur is in de Limousin nadrukkelijk aanwezig!

Rondtrekken door de Limousin,
dat is de rijkdom ontdekken van de natuur, overweldigd worden door de variatie aan landschappen,
de weelde voelen van de rust en de ruimte.
Of u de streek nu ontdekt in de auto, te voet, op de fiets of in een kano, u zult zich geen moment vervelen.
De mensen in de streek gaan zuinig om met hun landschappen en de natuur. Op een aantal plekken is deze natuur of het landschap zo bijzonder, dat deze extra beschermd zijn. Daar zijn parken en reservaten ingericht waarbinnen de natuur extra beschermd wordt.

Het regionale natuurpark Millevaches

Duizend bronnen

PNR Millevaches

Hoewel er in het natuurpark Millevaches tegenwoordig veel koeien grazen, betekent de naam niet ‘duizend koeien’ maar ‘duizend bronnen’ in oud Frans. Een toepasselijke naam want in het gebied ontspringen veel rivieren. Het is de bestemming bij uitstek voor liefhebbers van een krachtige, pure natuur. Het park strekt zich uit over meer dan 3000 vierkante kilometer die u op verschillende manieren kunt ontdekken.
Diverse wandelpaden, fietspaden en ruiterpaden leiden u langs natuurlijke, archeologische of culturele bijzonderheden.

Het park is te onderscheiden in zeven landschappen:
De bronnen: Midden op het plateau van Millevachesontspringen onder andere de Vienne, de Taurion en de Vézère. U vindt hier ook het grootste hoogveen van de hele Limousin: la Tourbière de Longeroux. De Vienne zoekt hier haar weg in het harde graniet om verderop rustig richting Limoges te stromen. Ook de Corrèze zoekt haar weg door de wildernis, aan de voet van de Mont Bessou, het hoogtepunt van het park en de Limousin met zijn 976 meter. Heuvels, bergen, heidevelden, bossen en prairies vormen de landschappen van het plateau van EygurandeMont Gargan en het Massief van de Monédières zijn tenslotte heuvellandschappen met elk hun eigen karakter.

Het regionale natuurpark Périgord-Limousin

Rochechouart

De naam geeft het al aan, dit park is verdeeld over twee regio’s: de Périgord en de Limousin. Specifieker gezegd, over de departementen Dordogne en Haute-Vienne.
Dit gebied kent veel verschillende landschappen, de overeenkomst is dat deze één voor één puur en oorspronkelijk zijn.
Snelstromende beken en rivieren, een coulissenlandschap waarin open gebieden met weilanden en velden worden onderbroken door boompartijen en bossen, brede en weelderige rivierdalen, kastanjebossen, kalkplateaus met zeldzame orchideeen...
Telkens anders maar met één ding gemeen: een rijke en overvloedige flora en fauna.

In het regionale natuurpark Périgord-Limousin is van alles te ontdekken op sportief, natuurlijk en cultureel gebied.
Wat dacht u van wandelen op één van de vele wandelroutes, goudzoeken, poëtische kastelen bezoeken, of forten waar eens troubadours hun gedichten schreven.
Verder zijn er boomgaarden met tamme kastanjes, oliemolens, schorsmolens voor de lederindustrie en ijzermolens die allemaal te bezichtigen zijn.
Of wat dacht u van een bezoek aan de gigantische krater die is ontstaan door de inslag van een meteoriet van 1500 meter groot, zo’n 200 miljoen jaar geleden bij Rochechouart.

Het dal van de Dordogne

Mondiaal biosfeerreservaat

Sinds 2012 heeft de volledige vallei van de Dordogne het predikaat Mondiaal Biosfeer Reservaat van de UNESCO gekregen.
De vallei onderscheidt zich door een weinig aangetaste natuur, een buitengewone architectuur en een manier van leven die nog altijd verband houdt met de rivier.
In de Limousin stroomt de Dordogne van Bort-les-Orgues via Argentat naar Beaulieu-sur-Dordogne door een aantal ongerepte landschappen.
In de diepe gorges met oude loofbossen heeft de natuur nog vrij spel.
In het dal tussen Argentat en Beaulieu gaan natuur, landbouw en wijnbouw hand in hand en markeren de notenboomgaarden het landschap.

De bedoeling van een Biosfeer Reservaat is om de perfekte symbiose tussen de natuur en de mens in stand te houden, en de natuur en de bijzondere dorpen en steden te beschermen. Duurzaam bouwen en landbouwen staan centraal, gebruik makend van de natuurlijke rijkdommen.
Tourisme heeft hierin een speciale plaats want het dal van de Dordogne is van oudsher een grote trekpleister.

Natuurreservaten

100% puur natuur

Naast de regionale Natuurparken bestaan er in de Limousin ook Natuurreservaten, in het Frans Réserves naturels genoemd.
Deze natuurreservaten zijn kleine natuurparken met een bijzondere natuurlijke waarde. Anders dan in de regionale natuurparken, waar ook dorpen en steden deel kunnen uit maken van het park, zijn reservaten 100 procent natuur.
Zij vormen als het ware een levende encyclopedie van de lokale flora en fauna. De aanwezigheid van reservaten is een goede graadmeter voor de ecologische gezondheid van een gebied.
In de Limousin bevinden zich 3 nationale en 5 regionale Natuurreservaten .

Het hoogveen La Tourbière des Dauges heeft een rijke, en voor veengebieden karakteristieke, plantenrijkdom;
het natuurlijke ven Etang des Landes herbergt maar liefst zo'n 200 soorten vogels;
het astroblème van Rochechouart, een gigantische krater van een meteorietinslag bij de plaats Rochechouart, is van internationaal belang. De krater behoort tot de 12 oudste ter wereld!
De otter staat in het middelpunt van de belangstelling in het Etang du Coudert en het Domaine de Gioux. In dit ven en op dit landgoed krijgt deze waterliefhebber alle kansen om zich in het wild in stand te houden.
In de bossen van Frétignes staat de dwergarend centraal.
In de natte moerasgebieden rond het Etang de la Monnerie wemelt het van de vlinders.
In het dal van de Vienne ten slotte, in het gehucht ‘Chez Roger’, staan dankzij een bijzonder microklimaat bergplanten zij aan zij met planten met een meer zuidelijk karakter.

Tel: 0032 485 849815

Mail: nieuwenhuyse@telenet.be