Natuurparken en Natuurreservaten

Randonnée sur le plateau

Twee natuurparken,
tientallen natuurreservaten
en een UNESCO-biosfeer reservaat.

De natuur is in de Limousin nadrukkelijk aanwezig!

Rondtrekken door de Limousin,
dat is de rijkdom ontdekken van de natuur, overweldigd worden door de variatie aan landschappen,
de weelde voelen van de rust en de ruimte.
Of u de streek nu ontdekt in de auto, te voet, op de fiets of in een kano, u zult zich geen moment vervelen.
De mensen in de streek gaan zuinig om met hun landschappen en de natuur. Op een aantal plekken is deze natuur of het landschap zo bijzonder, dat deze extra beschermd zijn. Daar zijn parken en reservaten ingericht waarbinnen de natuur extra beschermd wordt.

Het regionale natuurpark Millevaches

Hoewel er in het natuurpark Millevaches tegenwoordig veel koeien grazen, betekent de naam niet ‘duizend koeien’ maar ‘duizend bronnen’ in oud Frans. Een toepasselijke naam want in het gebied ontspringen veel rivieren. Het is de bestemming bij uitstek voor liefhebbers van een krachtige, pure natuur. Het park strekt zich uit over meer dan 3000 vierkante kilometer die u op verschillende manieren kunt ontdekken.

Diverse wandelpaden, fietspaden en ruiterpaden leiden u langs natuurlijke, archeologische of culturele bijzonderheden.

Het park is te onderscheiden in zeven landschappen:
De bronnen: Midden op het plateau van Millevachesontspringen onder andere de Vienne, de Taurion en de Vézère. U vindt hier ook het grootste hoogveen van de hele Limousin: la Tourbière de Longeroux. De Vienne zoekt hier haar weg in het harde graniet om verderop rustig richting Limoges te stromen. Ook de Corrèze zoekt haar weg door de wildernis, aan de voet van de Mont Bessou, het hoogtepunt van het park en de Limousin met zijn 976 meter. Heuvels, bergen, heidevelden, bossen en prairies vormen de landschappen van het plateau van EygurandeMont Gargan en het Massief van de Monédières zijn tenslotte heuvellandschappen met elk hun eigen karakter.

Het regionale natuurpark Périgord-Limousin

Rochechouart

De naam geeft het al aan, dit park is verdeeld over twee regio’s: de Périgord en de Limousin. Specifieker gezegd, over de departementen Dordogne en Haute-Vienne.
Dit gebied kent veel verschillende landschappen, de overeenkomst is dat deze één voor één puur en oorspronkelijk zijn.
Snelstromende beken en rivieren, een coulissenlandschap waarin open gebieden met weilanden en velden worden onderbroken door boompartijen en bossen, brede en weelderige rivierdalen, kastanjebossen, kalkplateaus met zeldzame orchideeen...
Telkens anders maar met één ding gemeen: een rijke en overvloedige flora en fauna.

In het regionale natuurpark Périgord-Limousin is van alles te ontdekken op sportief, natuurlijk en cultureel gebied.
Wat dacht u van wandelen op één van de vele wandelroutes, goudzoeken, poëtische kastelen bezoeken, of forten waar eens troubadours hun gedichten schreven.
Verder zijn er boomgaarden met tamme kastanjes, oliemolens, schorsmolens voor de lederindustrie en ijzermolens die allemaal te bezichtigen zijn.
Of wat dacht u van een bezoek aan de gigantische krater die is ontstaan door de inslag van een meteoriet van 1500 meter groot, zo’n 200 miljoen jaar geleden bij Rochechouart.

 

Tel: 0032 485 849815

Mail: nieuwenhuyse@telenet.be